Linkuri accesibilitate

Serghei Pirojkov: Rusia este deranjată de acțiunile comune ale Moldovei și Ucrainei privind reglementarea transnistreană


Rusia este deranjată de faptul că acțiunile comune ale autorităților de la Chișinău și Kiev grăbesc reintegrarea regiunii separatiste transnistrene în cadrul Republicii Moldova, întrucât Moscova ar putea să piardă acest factor de influență regională, a declarat fostul ambasador al Ucrainei la Chișinău, Serghei Pirojkov. Într-un interviu pentru serviciul ucrainean al Europei Libere, Pirojkov a declarat că instituirea posturilor mixte de control, moldo-ucrainene, pe segmentul transnistrean al frontierei contribuie la crearea unor condiții egale de activitate pentru toți agenții economici de pe ambele maluri ale Nistrului.

Serghei Pirojkov
Serghei Pirojkov

Ministerul de externe de la Kiev și-a exprimat, marți, nedumerirea în legătură cu declarația Dumei de Stat de la Moscova, din 7 iulie, care a cerut Moldovei și Ucrainei să nu blocheze economic regiunea transnistreană. Diplomația ucraineană a calificat acuzațiile părții ruse drept nemotivate și a amintit că, în realitate, „regiunea transnistreană a Republicii Moldova beneficiază de toate avantajele regimului de comerț liber în cadrul CSI și ale zonei de comerț liber între Moldova și Uniunea Europeană”. „Exportul mărfurilor din Transnistria în Ucraina a crescut de la 51 de milioane de dolari, în anul 2015, până la 61 de milioane de dolari în 2016 și continuă să crească și anul acesta”, se spune în declarația citată.

Kievul a respins și acuzațiile părții ruse privind tergiversarea negocierilor în formatul 5+2, menționând că Tiraspolul a respins recenta propunere privind organizarea conferinței anuale din Bavaria (Germania) dedicată reglementării transnistrene. Ucraina a îndemnat Rusia să înceteze „acțiunile distructive” și să contribuie la rezolvarea problemelor actuale de pe agenda negocierilor, în interesele locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv prin onorarea angajamentelor sale de a-și retrage trupele militare din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG