Linkuri accesibilitate

Igor Dodon: „Negocierile cu Transnistria sunt posibile doar pe baza principiului neutralităţii obligatorii a Republicii Moldova”


Igor Dodon cu Vadim Krasnoselski la Holercani
Igor Dodon cu Vadim Krasnoselski la Holercani

Soluționarea conflictului transnistrean este posibilă doar cu păstrarea statalității și neutralității R.Moldova, a declarat președintele Republicii Moldova Igor Dodon într-un interviu la postul de televiziune Belarus OHT, citat de Agora.md: „Este important să ajungem la un acord cu privire la statutul Transnistriei, ca parte a Republicii Moldova. Este foarte important să înţelegem că negocierile cu Transnistria sunt posibile doar pe baza principiului neutralităţii obligatorii a Republicii Moldova”, a spus Igor Dodon. Președintele moldovean a reamintit și de rolul important care revine Rusiei în soluționarea acestui conflict.

Premierul Pavel Filip și președintele ucrainean Petro Poroşenko au inaugurat, luni, controlul comun, moldo-ucrainean, la punctul de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisk. Deschiderea acestui punct de trecere a fost inițial anunțată pentru 31mai, dar evenimentul nu a avut loc, întârzierea fiind explicată de autorități prin dificultăți tehnice.

Tiraspolul, susținut de Moscova, se opune deschiderii punctelor de control comun, acuzând Chişinăul și Kievul de intenția de a institui o blocadă economică a regiunii separatiste transnistrene. Autoritățile moldovene însă au dat asigurări că oamenii de rând și agenții economici nu vor fi afectați de controlul comun, iar de suferit vor avea doar schemele de contrabandă și comerț ilicit. Autoritățile au anunțat că până la sfârșitul anului vor fi deschise 13 posturi comune de control pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene.

XS
SM
MD
LG