Linkuri accesibilitate

Consiliul de Securitate al ONU ar urma să examineze o nouă rezoluție ce impune sancțiuni drastice Coreii de Nord


Consiliul de Securitate al ONU ar urma să spună votului astăzi un proiect de rezoluție menit să forțeze Coreea de Nord să revină la masa negocierilor, punând sub embargo a treia parte din exporturile sale evaluate la peste 1 miliard de dolari, au anunțat surse diplomatice de la Națiunile Unite.

Proiectul prevede interzicerea exporturilor de cărbune, fier, plumb și produse maritime din Coreea de Nord. Totodată, sunt impuse interdicții pentru acceptarea de către țări terțe a muncitorilor migranți nord-coreeni, cei mai mulți dintre aceștia muncind în China și Rusia.

Aceleași surse diplomatice și-au exprimat speranța că Moscova și Beijingul, care au apărat de mai multe ori Phenianul în Consiliul de Securitate, vor susține rezoluția care urmează primului test cu rachetă balistică intercontinentală, capabilă să atingă coartele Statelor Unite, realizat recent cu succes de Coreea de Nord.

ONU a impus până acum șase runde de sancțiuni care însă nu au reușit să împiedice regimul nord-coreean să dezvolte arme nucleare. Dar un diplomat citat de AP a spus că noua rezoluție include „cele mai extinse și puternice sancțiuni ca impact de până acum” și că se așteaptă ca acestea să fie votate unanim.

XS
SM
MD
LG