Linkuri accesibilitate

Vasili Nebenzia: Cererea Chișinăului la ONU ca Rusia să își retragă trupele din regiunea transnistreană nu este favorabilă procesului de pace


Ambasadorul Vasili Nebenzia la ONU
Ambasadorul Vasili Nebenzia la ONU

Ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite, Vasili Nebenzia a reacționat la solicitarea guvernului Moldovei de a discuta in cadrul viitoarei Adunari Generale a Națiunilor Unite cererea Chisinăului ca Rusia să își retragă trupele din regiunea transnistreană. Ambasadorul Moscovei a spus că „este o mișcare bruscă” și „nu foarte prietenoasă”.

„Nu am fost niciodată abordați despre aceasta și nici avertizați”, a spus ambasadorul agenției ruse de stat Tass, adăugînd: „desigur că aceasta inițiativă nu va fi favorabilă procesului de pace, care a fost stabilit de mult timp”.

Ieri, președintele parlamentului Andrian Candu a confirmat pe pagina sa de Facebook că o cerere oficială în acest sens, cea despre care relatase inițial presa rusă, a fost înmînată la Națiunile Unite de ambasadorul Victor Moraru.

„De 25 de ani, sub pretextul unei misiuni de pacificatori, Federația Rusă ne intimidează, ținînd ilegal pe teritoriul țării noastre trupe, muniții și armament”, a scris Candu. Președintele Igor Dodon a criticat demersul, spunând că este „praf în ochii curatorilor și păpușarilor occidentali” ai guvernării. Rusia menține aproximativ 2000 de militari pe teritoriul regiunii separatist, desi la summitul OSCE din 1999 promisese ca se va retrage definitiv – cu arme și militari – pînă în 2002.

Adunarea Generala a ONU va avea loc pe 12 septembrie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG