Linkuri accesibilitate

ONG-uri importante din Ungaria anunță că vor sesiza Curtea Constituțională în legătură cu legea care le cere să se înregistreze ca beneficiind de sponsori străini


Președintele rus Vladimir Putin cu premierul Orban la Campionatul Mondial de Judo la Budapesta

Mai multe organizații neguvernamentale importante din Ungaria au anunțat miercuri că vor sesiza Curtea Constituțională de la Budapesta în legătură cu legea controversată care le supune unui regim considerat discriminatoriu. Adoptată la începutul verii, legea privind finanțarea organizațiilor civile obligă ONG-urile care beneficiază anual de fonduri străine de cel puțin 24.000 euro să furnizeze o listă a sponsorilor lor externi. Orice ONG vizat trebuie să se înregistreze ca „organizație care beneficiază de finanțări externe” și să precizeze acest lucru în toată activitatea sa. Guvernul Orban susține că nu este decât o măsură pentru a impune mai multă transparență.

Potrivit însă celor 23 de organizații semnatare ale sesizării, printre care Comitetul Helsinki Ungaria și Uniunea ungară pentru libertăți civile (TASZ), această lege are „unicul scop de a eroda credibilitatea ONG-urilor”. La Praga, Comitetul Helsinki din Ungaria a fost desemnat miercuri drept unul din cei trei candidați pentru Premiul Havel pentru Drepturile Omului 2017. Laureatul va fi anunțat în octombrie la Strasbourg, în prima sesiune a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG