Linkuri accesibilitate

Cererea R.Moldova privind retragerea trupelor străine va fi discutată la ONU în octombrie (MAEIE)


Cererea R.Moldova privind „retragerea complete a trupelor străine” va fi discutată la una din ședinșele din octombrie ale Adunării Generale ONU, a informat Ministerul de Externe, citat de Moldpres.

Cerea este inclusă în lista punctelor suplimentare propuse spre înscriere în agenda Adunării Generale, precizează Serviciul diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa al MAEIE.

La începutul lunii septembrie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a criticat inițiativa Chișinăului, afirmând că aceia care au sugerat Republicii Moldova ideea evacuării pacificatorilor ruși din regiunea transnistreană pun la cale un război în regiune

Ministerul moldovean de Externe a negat într-un comunicat că ar fi cerut retragerea pacificatorilor ruși, subliniind că solicitarea se referă la contingentul Grupului operativ de trupe ruse dislocat în stânga Nistrului fără acceptul Chişinăului. Președintele pro-rus Igor Dodon a criticat demersul Guvernului moldovean, spunând că este „praf în ochii curatorilor și păpușarilor occidentali” ai guvernării. Moscova s-a angajat în cadrul summitului OSCE de la Istanbul din 1999 să-și retragă trupele și munițiile din regiunea transnistreană până în 2002, lucru care nu s-a întîmplat.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG