Linkuri accesibilitate

Primele rezultate ale alegerilor generale din Germania


Afiș electoral la Berlin
Afiș electoral la Berlin

În Germania, la orele 18:00, odată cu închiderea secțiilor de vot în alegerile generale, au fost date publicității primele estimări (exit polls) ale rezultatelor scrutinului. În fruntea preferințelor s-a situat, așa cum se aștepta, dar cu un procent ceva mai scăzut decît anunțau sondajele, formațiunea aflată la guvernare CDU/CSU cu 32,5%. Creștin-democrații sînt urmați de social-democrați, cu un scor catastrofal de cca. 20% din opțiunile electoratului. Cea de-a treia forță politică în Parlament/Bundestag se anunță partidul xenofob Alternativa pentru Germania, cu 13,5% din voturile exprimate. Este pentru prima dată cînd un partid de extremă dreaptă intră în ultimii 50 de ani în Parlamentul federal, spre decepția multor germani. În urma primelor trei formațiuni se situează în ordine FDP cu 10,5% în estimările exit poll-urilor, verzii (ecologiștii) cu 9,5% și Linke (Partidul stîngii, urmașul Partidului comunist est-german) cu 9%.

Potrivit primelor estimări prezentate de televiziunea publică germană, naționaliștii xenofobi ar urma să obțină 88 de locuri în Parlamentul cu 631 de deputați. În epoca post-belică, un partid de extremă dreaptă, Deutsche Rechtspartei, a cîștigat cîteva locuri doar în alegerile din 1949, pentru a le pierde în următoarele.

Partidele de extremă dreapta, Alternativa pentru Germania și de stînga „Linke” au câștigat cele mai multe voturi în estul Germaniei (fosta Germanie comunistă). Potrivit televiziunii publice ARD, Alternativa a câștigat în est 21,5% din voturi, devenind acolo al doilea partid, dupa Uniunea Creștin Democrată cu 26,5%. Partidul „Linke” (urmaș al comuniștilor est-germani) a câștigat, potrivit primelor prognoze, 16,5% din voturi, urmat de SPD cu numai 14,5%.

În vestul țării, ordinea este CDU/CSU, SPD, Liberalii si numai pe locul al patrulea, Alternativa pentru Germania.

La ora actuală, proiecțiile arată că în cazul unei alianțe de guvernare identică actualei, CDU/SPD ar reuni o majoritate cu 351 de deputați, în timp ce o alianță a creștin-democraților cu verzii și liberalii (FDP) ar conduce la una de 349 de locuri. Dar, în fața suporterilor săi, Martin Schulz, liderul SPD, a anunțat că nu o va mai sprijini pe Angela Merkel, dînd de înțeles că social-democrații vor intra în opoziție.

Consecința ar fi negocieri pentru o coaliție a creștin-democraților cu ecologiștii și cu liberalii - alianță existentă deja la nivel de land, dar niciodată experimentată la nivel federal - o așa-numită coaliție „Jamaica”, după culorile celor trei partide.

XS
SM
MD
LG