Linkuri accesibilitate

Statele Unite au respins acuzațiile privind „spargerea” consulatului rusesc de la San Francisco


Personalul consulatului rusesc din San Francisco, părăsind clădirea
Personalul consulatului rusesc din San Francisco, părăsind clădirea

Statele Unite au respins acuzațiile Moscovei privind „pătrunderea ilegală” pe teritoriul misiunii diplomatice rusești din San Francisco. Departamentul de stat american a declarat că paza clădirii nu a făcut decât să verifice dacă diplomații ruși și familiile lor au părăsit reședința în termenele stabilite.

Purtătoarea de cuvânt Heather Nauert a subliniat că verificarea s-a făcut fără forțarea ușilor sau implicarea forțelor speciale. Statele Unite au oferit un timp suplimentar până pe 1 octombrie personalului rus pentru eliberarea încăperilor.

În ajun, ministerul de externe de la Moscova a protestat față de acțiunile autorităților americane, calificând cele întâmplate drept o „acaparare” a consulatului rusesc din San Francisco. Partea rusă susține că ușile încăperilor ar fi fost „sparte”.

Autoritățile americane au închis consulatul rus din San Francisco, după ce Kremlinul a cerut reducerea drastică a numărului de angajați ai misiunilor diplomatice americane în Rusia. Mișcarea Kremlinului a fost la rândul ei un răspuns la noile sancțiuni anti-ruse ale Statelor Unite cauzate de presupusul amestec rusesc în alegerile prezidențiale americane de anul trecut.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG