Linkuri accesibilitate

Liderul catalan Carles Puigdemont semnează declarația de independență a regiunii dar nu este clar dacă documentul are vreo valoare juridică


Liderul catalan Carles Puigdemont vorbind în Parlamentul de la Barcelona, 10 octombrie 2017.
Liderul catalan Carles Puigdemont vorbind în Parlamentul de la Barcelona, 10 octombrie 2017.

La Barcelona, liderul catalan Carles Puigdemont și alți conducători ai regiunii au semnat un document prin care se declară independența Cataloniei de Spania, dar nu este clar dacă documentul are valoare juridică.

În declarația prezentată în Parlamentul regional, se arată că „de astăzi, Catalonia își restabilește suveranitatea”. Potrivit agenției Reuters, documentul este intitulat „Declarația reprezentanților Cataloniei”.

„Apelăm la toate țările și organizațiile internaționale să recunoască republica Catalonia drept un stat independent și suveran. Apelăm la guvernul catalan să ia toate măsurile necesare pentru a pune în practică această declarație de independență și prevederile legii de tranziție, care stă la baza republicii”.

Înainte, Puigdemont declarase în Parlament că efectele acestei declarații vor fi suspendate temporar pentru a permite găsirea unei soluții negociate cu guvernul de la Madrid.

Reacția guvernului spaniol este așteptată în scurt timp.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG