Linkuri accesibilitate

Ministrul de externe ungar: Budapesta și Kievul au poziții „complet diferite” cu privire la noua lege ucraineană a educației


Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a declarat că Budapesta și Kievul au poziții „complet diferite” cu privire la noua lege ucraineană a educației, care limitează drastic educația în limbile minorităților. După o întrevedere la Budapesta cu omologul său ucrainean, Pavlo Klimkin, Szijjarto a mai declarat, citat de agenția MTI: „Atât timp cât comunitatea maghiară este nemulțumită de situație, Ungaria va insista asupra deciziei sale de a nu susține Ucraina în organizațiile internaționale. Trebuie să se renunțe la prevederile care afectează minoritatea maghiară.”

Rusia, Polonia și România au protestat și ele din septembrie, când a fost adoptată legea. Președintele român Klaus Iohannis și-a anulat și o vizită oficială în Ucraina din această cauză. În R.Moldova, președintele Igor Dodon a criticat și el legea ucraineană. Parlamentari din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) s-au declarat și ei, joi, „preocupați” de legea ucraineană a educației.

Într-o rezoluție adoptată de APCE se arată că legea „atrage după sine o reducere prea puternică a drepturilor până acum recunoscute ale minorităților naționale în ceea ce privește învățământul în limba lor maternă”.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG