Linkuri accesibilitate

La Madrid începe procesul împotriva fostului șef al executivului catalan Carles Puigdemont și a unor membri din cabinetul său


Carles Puigdemont la Bruxelles
Carles Puigdemont la Bruxelles

În capitala Spaniei începe procesul împotriva fostului șef al executivului catalan Carles Puigdemont și altor membri ai cabinetului său destituit vinerea trecută, când Madridul a preluat administrarea direct a Cataloniei. De luni, Puigdemont se află la Bruxelles, împreună cu membri ai fostului său cabinet, iar avocatul său din Belgia a declarat că liderul catalan nu se va întoarce pentru moment în Spania, pentru că nu crede în imparțialitatea justiției. Alți doi membri ai fostului său guvern, care s-au aflat și ei la Bruxelles, s-au întors acasă. În total, din cei 14 membri ai guvernului destituit convocați de tribunalul din Madrid, lipsesc cinci, între care șeful executivului regional Carles Puigdemont. Există posibilitatea ca Spania să ceară extrădarea liderului catalan după ce împotriva lui Puigdemont va fi emis un mandate de arestare.

Luni, procurorul general al Spaniei a anunțat că a cerut inculparea pentru nesupunere, răzvrătire și delapidare de fonduri a membrilor fostului executiv catalan condus Carles Puigdemont, precum și a membrilor parlamentului regional catalan care la 27 octombrie a votat declarația unilaterală de independență a Cataloniei. Dacă vor ajunge în fața instanței și vor fi găsiți vinovați, politicienii catalani riscă până la 30 de ani de închisoare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG