Linkuri accesibilitate

Armata din Zimbabwe dezminte o lovitură de stat și susține că țintește „criminalii” din jurul președintelui (VIDEO)


Pe o stradă din Harare, Zimbabwe
Pe o stradă din Harare, Zimbabwe

În Zimbabwe, soldați și tehnică blindată s-au instalat în punctele cheie din capitala Harare și în jurul acesteia, în timp ce armata dezminte orice tentativă de lovitură de stat. Oficialități din armată au declarat, miercuri, că s-au luat măsuri ce „țintesc criminali” din jurul președintelui Robert Mugabe. Într-o declaraţie citită la televiziunea naţională, un purtător de cuvânt al armatei a spus că liderul în vârstă de 93 de ani și familia sa sunt „nevătămați și în siguranță”. El nu a numit persoanele vizate.

Armata din Zimbabwe neagă că a dat o lovitură de stat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:49 0:00

La Harare în timpul nopții s-au auzit explozii și împușcături. Ambasada SUA în Zimbabwe a îndemnat cetățenii americani să rămână acasă, din cauza „incertitudinii politice”. Un avertisment similar l-a lansat și ambasada britanică, făcând referire la informații despre „o activitate militară neobișnuită”.

Ultimele evenimente survin după ce partidul de guvernământ din Zimbabwe l-a acuzat pe șeful armatei de trădare, pe fundalul unor tensiuni legate de succesiunea președinției lui Mugabe. Săptămâna trecută, Mugabe l-a demis pe vicepreședintele Emmerson Mnangagwa, considerat succesorul său, la fel sub acuzații de trădare, o decizie ce i-ar fi deschis calea soției sale, Grace Mugabe, în vârstă de 52 de ani, să preia președinția țării prin succesiune. Mugabe este cel mai în vârstă șef de stat din lume, care conduce Zimbabwe de la proclamarea independenței sale în 1980.

Președintele Robert Mugabe, în 2013
Președintele Robert Mugabe, în 2013

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG