Linkuri accesibilitate

Președinții Rusiei, Turciei și Iranului se întâlnesc la Soci pentru a discuta criza din Siria


Președintel rus Vladimir Putin și președintele Siriei, Bashar al-Assad la Soci, 20 noiembrie 2017

Președintele Rusiei, Vladimir Putin îi primește miercuri, la Soci, pe președintele Turciei , Recep Tayyip Erdogan, și pe liderul iranian, Hassan Rohani, pentru a discuta criza din Siria, cu câteva zile înaintea reluării negocierilor la Geneva.

Rusia și Iranul sunt aliate ale regimului de la Damasc, în timp ce Turcia sprijină o fracțiune rebelă opusă președintelui Assad. Cu toate acestea, toate trei țările au mediat negocierile de pace de la Astana, care au permis crearea a patru „zone de securitate” pe teritoriul sirian.

Luni seară, Putin s-a întâlnit, tot la Soci, cu președintele sirian Bashar al-Assad după care avut o convorbire telefonică la Washington, cu președintele Donald Trumpă. Potrivit Casei Albe, ambii lideri „doresc asigurarea stabilității unei Sirii unificate și libere” și găsirea unui soluții politice. Obiectivul este „să se pună capăt crizei umanitare și să se permită refugiaților sirieni să revină la casele lor”, a adăugat Casa Albă.

Războiul civil din Siria, izbucnit cu șase ani în urmă, a făcut peste 330 de mii de victim. Iar Biroul pentru afaceri umanitare al ONU a avertizat marți că, în pofida reducerii violențelor, mai mult de 13 milioane de persoane, dintre care aproape jumătate sunt copii, au nevoie de ajutor umanitar în Siria.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG