Linkuri accesibilitate

Statele Unite își reafirmă hotărârea de a garanta securitatea aliaților europeni, confruntați cu o Rusie agresivă


Secretarul de stat american Rex Tillerson vorbind despre relațiile americano-europene, Woodrow Wilson Center, Washington, 28 noiembrie 2017

Secretarul de stat american Rex Tillerson a reafirmat angajamentul Statelor Unite de a contribui la garantarea securității Europei, în fața amenințării reprezentată de o Rusie agresivă. Vorbind la Washington despre relațiile americano-europene, Tillerson a acuzat Rusia că încearcă să creeze o breșă între Washington și aliații europeni. Mai mult, el a calificat drept „nedemne ” intervențiile militare rusești din Georgia și Ucraine dar și încercările Moscovei de a interveni în alegerile europene, acțiuni „nedemne” de o țară care vrea să fie un membru responsabil al comunității internaționale. „Occidentul a căutat mereu o relație productivă cu Rusia post-sovietică dar până acum, eforturile au fost deșarte” a mai spus Tillerson care a amintit și de marile manevre „Zapad” conduse de Rusia cu Belarus, în toamna aceasta, la granița occidentală a Federației. Secretarul de stat american a reafirmat hotărârea Statelor Unite de a continua să garanteze securitatea aliaților europeni care însă, a declarat Tillerson, trebuie să-și asume o responsabilitatea mai mare în asigurarea propriei securități.

Ucraina, a mai declarat Tillerson rămâne cheia unei relații mai bune cu Rusia. Mai mult, sancțiunile americane impuse după anexarea peninsulei Crimeea în 2014 vor rămâne în vigoare deși secretarul de stat crede că există și domenii în care America și Rusia pot coopera.: lupta cu terorismul internațional și eventual Afganistanul.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG