Linkuri accesibilitate

Premierul Pavel Filip a apărat decizia autorităților de a nu publica integral raportul Kroll 2 despre furtul bancar din 2014


Pavel Filip
Pavel Filip

Premierul Pavel Filip a justificat decizia autorităților de a nu publica integral raportul Kroll 2 despre furtul bancar din 2014, sugerând că publicarea ar fi adus prejudicii de imagine unor persoane nevinovate, ale căror nume figurează în raport. „90 la sută sunt oameni onești, care pur și simplu au fost în acest circuit, de aceea nu pot fi făcute publice aceste nume”, le-a spus Filip astăzi jurnaliștilor la Chișinău.

La publicarea unei „sinteze detaliate” a raportului, pe 21 decembrie, Banca Națională a spus că soluția a fost aleasă pentru a nu „prejudicia șansele de recuperare a activelor delapidate”.

Rapoartele din 2015 și 2017 ale Kroll, firma americană de investigații financiare angajată de autoritățile moldovene pentru descoperirea banilor, îl menționează doar pe fostul șef al Băncii de Economii, Ilan Șor, drept „unul dintre, dacă nu singurul beneficiar” al furtului din 2014.

Condamnat de prima instanță la șapte ani și jumătate de închisoare pentru escrocherie, Șor spune că este nevinovat și că băncile și firmele sale au fost folosite în calitate de instrumente. Șor a acuzat compania Kroll de „abuzuri” și a spus că avocații săi au depus cerere de chemare în judecată a acesteia la Curtea Supremă din Londra.

XS
SM
MD
LG