Linkuri accesibilitate

Reacția Ministerului de externe rus față de legea ucraineană de reintegrare a Donbasului: Ucraina se pregătește de război


Ministerul de externe de la Moscova a reacţionat printr-o declarație față de legea adoptată astăzi de Parlamentul Ucrainei, care a proclamat Rusia drept „stat agresor”. Diplomația rusă susține că legea privind reintegrarea Donbasului ar fi o dovadă că Ucraina se pregătește de război. În declarație se mai spune că legea reprezintă o „escaladare a situaţiei cu consecinţe impredictibile pentru pacea și securitatea lumii”.

Legea despre politica statului ucrainean față de zonele din est, aflate sub controlul separatiștilor pro-ruși, a fost votată de 280 de deputați, din cei 450 ai Radei. Legea va fi trimisa președintelui Petro Poroșenko pentru validare. Într-un mesaj entuziast pe Twitter, președintele Poroșenko a scris, după votul din radă: „Vom continua drumul nostru spre reintegrarea teritoriilor ocupate ale Ucrainei, prin mijloace politice și diplomatice”. Legea caracterizează Rusia drept „agresor”, iar regiunile Donbas și Luhansk, ca și Peninsula Crimeea anexata de Rusia în 2014 drept „teritorii ocupate temporar”. Legea nu face vreo referire la înţelegerile de la Minsk, mediate de Uniunea Europeană. Legea prevede și blocarea comerțului și transporturilor cu regiunile separatiste, interdicție ce funcţionează din 2017.

Separatiștii din estul Ucrainei și politicieni pro-Kremlin de la Moscova au reacţionat, spunând că legea va pune în pericol acordurile de la Minsk. Konstantin Kosaciov, preşedintele comitetului pentru afaceri externe al Dumei de stat de la Moscova, a declarat că legea ar fi un act de „sabotaj” al acordurilor de la Minsk.

Din 2014 și până acum, în conflictul cu separatiştii pro-ruşi, au fost omorâte peste 10.300 de persoane.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG