Linkuri accesibilitate

Ben Wallace: oligarhii ruşi bănuiţi de corupţie vor trebui să explice în Marea Britanie provenienţa averii lor


Schema filiera moldovenești în afacerea Laundromat, o anchetă RISE Moldova.

Oligarhii ruşi bănuiţi de corupţie vor trebui să explice acum provenienţa averii lor, în cadrul luptei Marii Britanii împotriva crimei organizate, a declarat sâmbătă ministrul britanic pentru securitatea și combaterea criminalității economice, Ben Wallace. Într-un interviu cu cotidianul britanic „The Times”, relatează AFP, Wallace a explicat că săptămâna aceasta a intrat în vigoare o nouă reglemmentare (Ordin pentru averi fără o provenineță clară, UWO) care permite autorităților să înghețe fondurile fără o provenineță clară. Și și-a exprimat speranța că va fi folosită „în forță” împotriva politicienilor corupți și a criminalității economice.

Autorităţile britanice estimează că annual, prin Marea Britanie, se spală fonduri ilegale în valoare de peste 125 de milioane de dolari (circa 90 de miliarde de lire sterline).

În legătură cu Rusia, Wallace a subliniat că ancheta „Laundromatul rusesc” publicată de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) şi aproximativ zece ziare europene a dezvăluit că numeroase societăţi fantomă - multe dintre ele cu sediul în Marea Britanie - au fost folosite pentru spălare de bani ruseşti prin bănci occidentale. „Știm din această anchetă despre Laundromat că există legături directe cu statul rus. Guvernul este de părere că știe ce se înntâmplă și va curma aceste practice” a mai declarat ministrul britanic.

Noile reglementări (UWO) se referă la sume de peste 50 mii de lire sterline iar Wallace a explicat și circumstanțele în care pot fi folosite – de exemplu daca un parlamentar, dintr-o țară unde se știe că acesția au salarii modeste, își cumpără peste noapte o propietate de lux în centrul Londrei. Atunci vor fi obligați să explice proveniența banilor. Iar Wallance a insistat că instituțiile care se ocupă de combaterea criminalității economice, vor fi încurajate să se folosească cât mai repede și consecvent de noile reglementări.



Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG