Linkuri accesibilitate

Lavrov acuză țări occidentale că ar provoca tensiuni în Balcani înaintea vizitei sale în Serbia


Serghei Lavrov

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat Statele Unite și unele țări europene că ar provoca tensiuni în Balcani înaintea vizitei sale în Serbia de săptămâna aceasta. Într-un interviu pentru presa sârbă, Lavrov a spus că țările occidentale care sunt îndreptate împotriva Rusiei fac așa încât statele balcanice să aleagă: „fie sunt cu Vestul, fie cu Rusia”, drept condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană și NATO. Lavrov a declarat că a forța statele din Balcani să aleagă doar o singură parte „este o politică foarte greșită” și că Rusia intenționează să-și mențină relațiile cu țările balcanice, precum Serbia.

Uniunea Europeană a anunțat recent că Serbia și Muntenegrul ar putea să adere până în anul 2025. Printre condiții se numără funcționarea statului de drept și rezolvarea disputelor teritoriale, însă nu sunt impuse și politici vădit anti-rusești.

Lavrov, care urmează să viziteze Serbia pe 21 februarie, s-a pronunțat ferm împotriva oricăror acțiuni din partea UE care să forțeze Serbia să recunoască independența Kosovo, fostă provincie sârbă recunoscută de alte 116 țări, inclusiv de majoritatea membrilor UE. Serghei Lavrov a mai declarat că Rusia va continua să blocheze recunoașterea Kosovo de către Organizația Națiunilor Unite până când Belgradul și Pristina vor negocia un compromis în problema suveranității, așa cum cer și liderii sârbi.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG