Linkuri accesibilitate

Declarație comună a liderilor SUA, Franței, Germaniei și Marii Britanii privind cazul otrăvirii fostului agent Skripal


Poliția britanică în centrul Salisbury, la locul unde a fost găsit Serghei Skripal și fiica sa
Poliția britanică în centrul Salisbury, la locul unde a fost găsit Serghei Skripal și fiica sa

Liderii Statelor Unite, Franței, Germaniei și Marii Britanii au declarat că implicarea Rusiei este „singura explicație plauzibilă” pentru otrăvirea cu gaz neurotoxic cu destinație militară a fostului agent dublu rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia în sudul Angliei. Într-o declarație comună a celor patru lideri se mai spune că folosirea unei arme chimice reprezintă „un atac asupra suveranității Regatului Unit” și „o violare a legislației internaționale”.

Ceva mai devreme ministrul de Externe britanic Boris Johnson a spus că autoritățile investighează proveniența activelor deținute de ruși înstăriți pe teritoriul Marii Britanii, sugerând că cei care își datorează averile unei relații corupte cu președintele Vladimir Putin pot fi deferiți justiției.

Miercuri, Londra a expulzat 23 de diplomați ruși, anunțând și alte măsuri de răspuns împotriva Rusiei pe care o consideră responsabilă de otrăvirea lui Skripal. Kremlinul neagă implicarea Rusiei și afirmă că acțiunile britanicilor ar fi „iresponsabile”. Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a spus că și Rusia va expulza „în curând” diplomați britanici.

XS
SM
MD
LG