Linkuri accesibilitate

Președintele american Donald Trump continuă să-și schimbe echipa de politică externă


John Bolton, imagine de arhivă.
John Bolton, imagine de arhivă.

Președintele american Donald Trump continuă să-și schimbe echipa de politică externă: joi, pe Twitter, președintele a anunțat că-l înlocuiește pe consilierul pentru securitate națională, generalul H.R.McMaster cu John Bolton, fost ambasador al Statelor Unite la ONU și comentator la Fox News, postul preferat de știri al președintelui.

Săptămâna trecută, Trump l-a înlocuit și pe secretarul de stat Tillerson cu directorul de la CIA Mike Pompeo, iar analiștii sunt de părere că aceste schimbări indică hotărârea președintelui de a adopta o politică mult mai dură față de Iran, eventual de a ieși din acordul nuclear internațional încheiat în 2015, o promisiune a lui Trump din campania electorală.

Bolton împărtășește poziția președintelui când vine vorba de Iran. Lucrurile stau diferit în cazul Rusiei și Coreei de nord: la Fox News, Bolton a declarat că ar sprijini un atac asupra Coreei de nord, cu numai câteva zile înainte ca președintele să anunțe că a accepta invitația de a se întâlni cu liderul de la Fenian. În cazul Rusiei, Bolton este un critic dur al regimului Putin, cu care Trump declară că ar vrea să coopereze.

Imediat după ce s-a anunțat numirea lui, care nu trebuie să fie aprobată de Congres, Bolton a spus că declarațiile trecute nu mai contează acum, și că ce contează este cum va putea sprijini politica președintelui Turmp.

Bolton a lucrat în administrația Reagan și cele două administrații Bush, tatăl și fiul.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG