Linkuri accesibilitate

Siria: peste 41 de mii de luptători ai opoziției siriene și familiile lor ar fi părăsit enclava Ghouta


Peste 41 de mii de luptători ai opoziției siriene și familiile lor au părăsit enclava Ghouta din estul Siriei, pe fundalul consolidării poziției în zona trupelor guvernului președintelui Bashar Al Assad, susținute de armata rusă. Declarația a fost făcută de un general rus, Iuri Evtușenko, care a precizat că oamenii au fost escortați de forțele de securitate siriene, de Semiluna Roșie siriană și de ofițeri ai politiei militare ruse. Potrivit oficialilor armatelor siriene și ruse, zona, care a fost deținută de opoziția anti-Assad, mai controlează acum numai 10% din teritoriu.

Pe de alta parte, Turcia a avertizat Franța să nu își întărească prezența în Siria, după ce președintele de la Paris, Emanuel Macron, a avut întrevederi cu lideri ai opoziției kurde față de regimul președintelui Assad.

„Dacă Franța ia măsuri să își întărească prezenta militară în nordul Siriei, acest lucru va fi ilegal și împotriva legislației internaţionale și va fi de fapt, o invazie”, a declarat ministrul turc de externe Nurettin Canikli. Vineri, Turcia a respins propunerea franceză de a negocia între Ankara si luptătorii kurzi din Siria.

Statele Unite și Turcia susțin grupări diferite ale opoziției siriene, iar Rusia și Iranul sprijină militar regimul președintelui Bashar al Assad.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG