Linkuri accesibilitate

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice a confirmat că Skripal a fost otrăvit cu un neurotoxin din familia Noviciok


Fostul agent dublu rus Serghei Skripal și fiica sa Iulia
Fostul agent dublu rus Serghei Skripal și fiica sa Iulia

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice a confirmat joi afirmațiile guvernului britanic privind tipul de agent neurotoxic folosit pentru otrăvirea, pe teritoriul Marii Britanii, a fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulia. Londra a identificat substanţa ca fiind un agent neurotoxic din familia Noviciok, dezvoltat pentru armata sovietică în timpul Războiului rece și a acuzat Rusia că ar fi în spatele atacului. Moscova respinge categoric orice amestec, dar ministrul britanic de externe Boris Johnson a comentat astăzi că „numai Rusia avea posibilitatea, motivul și practica” necesare pentru atacul din 4 martie, de la Salisbury.

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice, care a recoltat propriile eşantioane în oraşul Salisbury la cererea Marii Britanii, nu a atribuit nimănui vina pentru acest atac şi nu a specificat numele agentului chimic, dar a precizat că agentul folosit era „de o puritate” remarcabilă.
Rezultatele analizelor va fi discutat în cadrul unei sesiuni extraordinare a organizației, convocată de Marea Britanie pentru miercurea viitoare.

Iulia Skripal, externată luni din spital, a făcut o declarație, transmisă prin intermediul poliției britanice, în care afirmă că mai suferă de pe urmele atacului și că „pentru moment” nu are nevoie de sprijinul ambasadei ruse la Londra. Tatăl ei, Serghei Skripal, rămâne în spital.

XS
SM
MD
LG