Linkuri accesibilitate

Duma de la Moscova propune interzicerea unor importuri din SUA ca răspuns la sancțiunile americane


Deputații ruși au spus vineri că au elaborat o legislație de răspuns la noile sancțiuni americane, propunând interzicerea importului unor produse și servicii americane în Rusia și restrângerea legăturilor economice bilaterale. Proiectul de lege ar urma să fie discutat în Duma de Stat săptămâna viitoare, a precizat vice-președintele Dumei, Ivan Melnikov.

Pentru moment, nu este clar dacă inițiativa se bucură de sprijinul Kremlinului, dar și în trecut președinția rusă a folosit Duma pentru a trimite semnale puternice în exterior, fără a recurge după aceea la măsuri concrete.

Proiectul din Duma prevede interzicerea importului de software cibernetic, produse agricole, medicamente americane care pot fi cumpărate din alte țări, tutun și alcool.

Deputații ruși au propus de asemenea interzicerea cooperării cu Statele Unite în domeniul energiei atomice, producerii de motoare de rachete și producerii de avioane.

Proiectul mai prevede interzicerea participării firmelor americane la concursuri de privatizare, ca și interzicerea activității firmelor de consultanță, audit și avocatură americane în Rusia.

Propunerea este o reacție la decizia din 6 aprilie a ministerului american de finanțe de a impune sancțiuni și îngheța bunurile din Statele Unite ale unui număr însemnat de demnitari și mari oameni de afaceri ruși, considerați apropiați ai Kremlinului. Washingtonul a precizat că sancțiunile sunt pentru a pedepsi „acțiunile dușmănoase” ale Rusiei „în lume”. Moscova a reacționat, calificând măsurile drept „inacceptabile” și a promis că va răspunde.

Rusia a importat anul trecut din Statele Unite, potrivit datelor oficiale de la Moscova, bunuri in valoare de peste 12 miliarde de dolari, între care avioane și produse farmaceutice și chimice.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG