Linkuri accesibilitate

Tiraspolul protestează împotriva controlului comun moldo-ucrainean


Tiraspolul protestează împotriva intrării în vigoare a controlului comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Pervomaisk-Cuciurgan și a făcut un demers oficial participanților la negocierile în formatul 5+2 să nu admită ceea ce Tiraspolul numește „înrăutățirea situației și o blocadă economică a regiunii transnistrene”.

Anunțul a fost făcut de negociatorul-șef de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, la o întâlnire la Moscova cu ambasadorul rus cu misiuni speciale, Serghei Gubarev. Acesta s-a plâns de piedici suplimentare în circulația persoanelor și mărfurilor și a spus că în pofida promisiunilor autorităților de la Chişinău, agenții economici transnistreni și persoanele fizice întâmpină dificultăți la traversarea punctului de trecere Pervomaisk-Cuciurgan.

Liderul regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, s-a plâns încă de joi șefului Misiunii OSCE în Republica Moldova de faptul că acest control mixt creează noi condiții de blocadă, pune în pericol securitatea economică a Transnistriei și poate periclita progresul în negocieri.

Din momentul lansării pe 17 iulie 2017, controlul comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Pervomaisk-Cuciurgan a funcționat în regim provizoriu. Controlul comun deplin a devenit posibil după ce președintele ucrainean Petro Poroșenko a promulgat acum o săptămână legea privind ratificarea acordului bilateral în acest sens.

Autoritățile Republicii Moldova spun că o anumită perioadă de timp agenții economici transnistreni care nu sunt înregistrați la Chişinău vor putea folosi punctul vamal Pervomaisk-Cuciurgan, însă le sugerează să-și facă totuși înregistrarea la Chişinău „dacă vor să se bucure în continuare de tot confortul care îl oferă acest punct comun de control”

XS
SM
MD
LG