Linkuri accesibilitate

Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice confirmă folosirea gazelor toxice în două atacuri din Siria în 2017


Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a anunțat că gazul toxic sarin și clorul au fost folosite în încă doua atacuri în anul trecut. OIAC a anunță într-un comunicat că gazul sarin a fost utilizat ca armă chimică la sud de oraşul Ltamenah, în regiunea Hama, pe 24 martie 2017, iar clorul la spitalul din localitate şi în împrejurimile sale ziua urmatoare, pe 25 martie.

Concluziile legate de atacurile din Ltamenah s-au bazat pe mărturiile martorilor, pe analize epidemiologice şi eşantioane de mediu, și organizatia nu a indicat cine anume, dintre forțele combatante l-au folosit, dar activisti pentru respectarea drepturilor omului din zona controlată de forțele anti-guvernamentale au dat vina pe armata siriană. O acuzație negata de Damasc. Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice investighează de asemenea un presupus atac chimic comis pe data de 7 aprilie în oraşul sirian Douma, lângă Damasc, soldat cu moartea a 40 de persoane, ca si atacul de la Khan Sheikhoun, tot din această perioadă a anului trecut unde s-a folosit gaz sarin si au fost omorăți 100 de oameni.

OIAC, cu sediul la Haga, este responsabilă cu monitorizarea aplicării Convenţiei pentru interzicerea armelor chimice, intrată în vigoare în 1997 şi care vizează eradicarea armelor chimice din lume.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG