Linkuri accesibilitate

Președintele american Donald Trump a sosit în Marea Britanie


Donald J. Trump și Theresa May (L)
Donald J. Trump și Theresa May (L)

Președintele american Donald Trump a sosit în Marea Britanie, într-o vizită de lucru de două zile, declarând că nu este îngrijorat de marile proteste care sunt anunțate, pentru că britanicii „mă plac mult”. În această seară va fi la un dineu oficial cu premierul britanic Theresa May, care tocmai a pierdut doi membri importanți ai cabinetului. Ministrul de externe, Boris Johnson, și ministrul pentru Brexit, David Davis, au părăsit guvernul la începutul săptămânii, în semn de protest față de planul premierului privind relațiile Marii Britanii cu UE după Brexit. În opinia lor, acest plan lasă Marea Britanie într-o prea mare dependență de Bruxelles.

Premierul britanic va discuta cu Trump perspectivele relațiilor comerciale bilaterale, mai ales după Brexit, și în general relația „specială” de colaborare dintre cele două țări, care s-a stabilit din timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Încă la summit-ul NATO de la Bruxelles, Theresa May a salutat apropiata întâlnire Trump – Putin, din 16 iulie, drept o șansă de a menține dialogul deschis, dar, potrivit BBC, se așteaptă ca președintele american să discute cu această ocazie și atacul cu gaz neurotoxic din martie, din sud-vestul Angliei, împotriva fostului agent dublu rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia.

Vineri, președintele american discută cu premierul britanic Theresa May la reședința de vară a premierului după care va fi primit de Regina Elisabeta a II-a la castelul Windsor. Vizita se încheie în Scoția, la Turnberry, unde Donald Trump are un club de golf.

XS
SM
MD
LG