Linkuri accesibilitate

Chișinăul a anunțat că fermierii din raionul Dubăsari și-au recăpătat accesul la terenurile controlate de Tiraspol


Harta cadastrală a terenurilor de la Cocieri

Chișinăul a anunțat că începând de miercuri, 1 august, fermierii din zona de securitate de la Nistru ar avea acces la propriile terenuri de după șoseaua Tiraspol – Camenca, sechestrate în 2004 de administrația separatistă din regiunea transnistreană. Este termenul pe care s-a angajat să-l respecte Tiraspolul, după negocieri îndelungate, în urma cărora s-a restabilit așa-numitul mecanism din anul 2006.

Tiraspolul a eliberat „certificate de acces” fermierilor care au prezentat acte de proprietate sau de arendă. Negocierile au vizat drepturile a 5561 de deținători de terenuri și o suprafață totală de 6494,9 hectare. Însă nu toți fermierii au obținut acces. Comunicatul precizează că până pe 1 august Tiraspolul a eliberat certificate pentru „aproximativ 82% din suprafața totală procesată” sau 99 de „certificate de acces pentru posesie, folosință, inclusiv prelucrare a terenurilor agricole pentru o suprafață de 5241,68 hectare” și 19 certificate pentru o suprafață de 48 de hectare „în vederea transmiterii acestora beneficiarilor”.

„Diferența de 18% din suprafața totală a terenurilor constituie deținătorii care nu au depus seturile de documente necesare, cei care se află peste hotarele țării, terenurile aflate la balanța administrației publice locale, precum și terenurile care fac obiectul succesiunii (perfectarea actelor de moștenire)”, se spune în comunicatul Biroului de reintegrare.

Certificatele de acces sunt eliberate pe un termen de 20 de ani, dar Chișinăul a anunțat că va continua negocierile privind repunerea deplină în drepturi a fermierilor.

XS
SM
MD
LG