Linkuri accesibilitate

Letonia și Estonia vor ca Moscova să plătească pentru anexarea statelor baltice de către URSS


Letonia și Estonia vor ca Moscova să plătească pentru anexarea statelor baltice de către URSS, scrie ziarul polonez Rzeczpospolita, citat de Rador. Miniștrii de justiție leton și eston s-au întâlnit săptămâna aceasta la Riga și au dat o declarație comună, din care reiese că țările vor prezenta curând Rusiei factura pentru „daunele provocate în perioada ocupației sovietice”.

Atât la Riga, cât și la Tallinn se anunță că tema aceasta va fi pusă în discuție la ONU. Potrivit sursei citate, letonii ar fi evaluat că Uniunea Sovietică a provocat statului leton pierderi în valoare de cel puțin 300 de miliarde de euro.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că Rusia nu este de acord cu folosirea termenului de ocupație, atunci când se vorbește despre perioada în care cele trei țări baltice au fost parte a URSS și a sugerat, de asemenea, că nu poate fi vorba de nicio compensație. În opinia sa, locuitorii statelor baltice nu ar trebui să uite de contribuția pe care „Uniunea Sovietică a avut-o în dezvoltarea infrastructurii și a economiei”.

XS
SM
MD
LG