Linkuri accesibilitate

Guvernul de la București a aprobat proiectul unei noi Legi de majorare a pensiilor


O femeie în vîrstă la Copaciu, în România, 5 aprilie 2018
O femeie în vîrstă la Copaciu, în România, 5 aprilie 2018

În România, guvernul a aprobat o nouă lege a pensiilor, care va dubla aproape pensiile, în următorii patru ani. Recalcularea pensiilor, pentru cele peste cinci milioane de pensionari, o să ajungă să coste statul 142 de miliarde de lei până în 2022. În acest moment, bugetul pentru pensii este de circa 62 de miliarde de lei pe an.

„Asigurăm pensii egale pentru muncă egală și îndreptăm inechitățile din prezent, când două persoane care au avut aceeași ocupație și au aceeași vechime în muncă beneficiază de pensii diferite”, a spus miercuri premierul Viorica Dăncilă.

Cu aproximativ 1.100 de lei în medie pe lună, pensiile din România sunt în acest moment unele din cele mai mici din Uniunea Europeană. Ministrul muncii Olguța Vasilescu a precizat că după 2022, pensiile vor crește cu rata inflației plus 50% din rata de creștere a salariului mediu. O noutate a noii legi este că anii de masterat și doctorat vor fi asimilate stagiului de cotizare la pensie.

Proiectul de lege a fost trimis în Parlament, iar ministrul muncii a asigurat că majorarea pensiilor nu va duce la reduceri ale cheltuielilor bugetare în alte domenii sau impunerea de noi taxe.

Guvernul mizează pe o rată a creșterii economice de 5,5% în acest an și 5,7% anul viitor, dar Fondul Monetar Internațional a revizuit recent aceste cifre în jos, la numai 4% pentru anul curent și 3,1% în 2019.

XS
SM
MD
LG