Linkuri accesibilitate

Președintele Donald Trump a declarat la Paris că Statele Unite doresc „o Europă puternică”


Donald Trump și Emmanuel Macron
Donald Trump și Emmanuel Macron

Preşedintele american, Donald Trump, a afirmat sâmbătă, la Paris, că Statele Unite doresc „o Europă puternică” şi sunt dispuse să-şi ajute aliatul, dar Europa trebuie să fie corectă atunci când vine vorba de împărţirea sarcinii privind apărarea și contribuția la bugetul NATO.

„Dorim o Europă puternică, este foarte important pentru noi şi, indiferent de modul în care putem face aceasta, cel mai bine şi mai eficient ar fi ceea ce dorim amândoi”, a declarat preşedintele american, după ce a fost întâmpinat de către şeful statului francez, Emmanuel Macron, la Paris.

Vineri, preşedintele Trump aprecia însă că este „foarte jignitor” ca omologul său francez Emmanuel Macron să sugereze că Europa ar trebui să-şi creeze propria armată pentru a se proteja de duşmani potenţiali, inclusiv Statele Unite. Ideea fusese lansată de Macron la începutul săptămânii, într-un interviu.

Emmanuel Mcron a declarat, tot sâmbătă, la Paris, că împărtășește opinia lui Donald Trump că Europa trebuie să contribuie financiar mai mult la costurile NATO. „De aceea, cred că propunerile mele pentru apărarea europeană sunt în deplină concordanţă cu aceasta”, a spus preşedintele francez.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, l-a acuzat pe preşedintele american, Donald Trump, că este împotriva creării „unei Europe unite şi puternice”, într-un discurs susţinut sâmbătă în oraşul polonez Lodz, în care a vorbit şi despre alegerile europarlamentare la care se teme de creşterea popularităţii formaţiunilor naţionaliste.

Într-un discurs ținut cu o zi înainte de Centenarul independenţei Poloniei, Tusk a criticat din nou și atitudinea eurosceptică a actualului guvern nationalist de la Varșovia. „Cei care se opun unei prezenţe puternice a Poloniei în Europa acţionează de facto împotriva independenţei noastre'', a declarant Donald Tusk.

XS
SM
MD
LG