Linkuri accesibilitate

Interpolul are un nou președinte, sud-coreeanul Kim Jong-Yang, care l-a învins la vot pe candidatul Rusiei


Kim Jong-yang

Interpolul și-a ales un nou președinte, pe sud-coreeanul Kim Jong-Yang, pentru un mandat de doi ani, la congresul anual al organizației care are loc la Dubai. Kim Jong-Yang, care a deținut interimatul funcției, l-a învins la vot pe candidatul Rusiei, generalul Aleksandr Prokopciuk, vicepreședinte al organizației.

Procopciuk era considerat principalul favorit, dar candidatura sa a fost criticată de Ucraina și mai mulți oponenți ai Kremlinului. Candidatura sa a acumulat doar o treime din voturi.

Ucraina a anunțat în ajun că se retrage din Interpol, dacă va fi ales reprezentantul Rusiei, iar câțiva senatori americani, într-o scrisoare deschisă, au spus că a-l numi pe reprezentatul Rusiei șef al Interpolului este „la fel cum ai pune vulpea să păzească găinile”, pentru că, potrivit lor, Rusia a abuzat în mod constant de calitatea de membru al Interpolului pentru a-i șicana pe oponenții politici, pe dizidenți și pe jurnaliști.

Aleksandr Prokopciuk își va păstra funcția de vicepreședinte al Interpolului.

Funcția de președinte al Interpolului a devenit vacantă după ce fostul șef, Meng Hongwei, fost viceministru al serviciului public de securitate al Chinei comuniste, a dispărut, în septembrie, în China, fiind arestat sub acuzaţia de corupție și lipsă de loialitate față de președintele Xi Jinping.

XS
SM
MD
LG