Linkuri accesibilitate

Pentagonul a anunțat că a întreprins „un survol extraordinar” deasupra Ucrainei


Imagine simbol
Imagine simbol

Pentagonul a anunțat că a întreprins astăzi „un survol extraordinar” deasupra Ucrainei în baza tratatelor militare de supraveghere internaționale, în baza a ceea ce a numit „activitatea din ce în ce mai provocatoare și amenințătoare din partea Rusiei”. Televiziunea CNN anunțase dimineață și că Statele Unite intenționează să trimită încă o navă în Marea Neagră, dar această informație nu a fost confirmată.

În comunicatul Pentagonului se spune că acest zbor „extraordinar” a avut loc în baza tratatului Open Skies (Cer Deschis), pentru „a reafirma angajamentul american față de Ucraina și alte țări partenere”. Tratatul Open Skies a fost semnat în 2002 și, în baza lui, cele 34 de țări semnatare pot să-și survoleze reciproc în avioane militare neînarmate teritoriile. De obicei, acest tip de zboruri sunt anunțate dinainte, dar este posibil să aibă loc și astfel de zboruri „excepționale”, cu aprobarea țărilor implicate, în acest caz – Ucraina și Statele Unite.

Zborul are loc pe fundalul creșterii tensiunilor între Ucraina și Rusia, ca urmare a reținerii, pe 25 noiembrie, de către Rusia, a trei nave comerciale ucrainene în Strâmtoarea Kerci și a arestării echipajelor lor.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG