Linkuri accesibilitate

Președintele Donald Trump și-a apărat decizia de a retrage militarii americani din Siria


Militari americani în apropiere de Aleppo, martie 2017

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, și-a apărat astăzi decizia de a retrage militarii americani din Siria, decizie care a fost primită cu îngrijorare de membrii coaliției internaționale anti-ISIS, dar a fost lăudată de Moscova.

În mai multe mesaje Twitter, președintele a scris că aceasta a fost o promisiune electorala făcuta acum doi ani și că nu face acum decât să o pună în aplicare. Potrivit purtătoarei de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sanders, retragerea celor aproximativ 2000 de militari a început după ce „militanții califatului teritorial” au fost înfrânți. Franţa, Marea Britanie li Germania, țări ce fac parte din alianța anti-ISIS și-au exprimat scepticismul față de decizia americană, argumentând că mai sunt multe de făcut în Siria și că ISIS continuă să reprezinte o amenințare. Toate aceste țări își vor păstra trupele în Siria. În Statele Unite, atât politicieni republicani, cât și democrați au criticat decizia Casei Albe, unii afirmând că astfel numai Moscova și Teheranul au de câştigat – aliați ai preşedintelui Bashar al Assad. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat la conferinţa sa de presă-fluviu de astăzi, că este de acord cu decizia președintelui american.

Din 2011 încoace, de la începutul războiului din Siria, peste 400 de mii de oameni au murit și milioane au plecat în pribegie. Statele Unite au intervenit în această țară în 2014, iar trupe terestre au fost desfășurate în 2015.

XS
SM
MD
LG