Linkuri accesibilitate

În Republica Moldova începe înregistrarea candidaților pentru alegerile parlamentare din 24 februarie


În Republica Moldova începe, miercuri, 26 decembrie, înregistrarea candidaților pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. Dosarele pot fi depuse la Comisia Electorală Centrală (CEC) până pe 24 ianuarie, informează IPN. CEC și consiliile electorale de circumscripție au șapte zile pentru a accepta sau respinge o cerere de înscriere. Pe 25 ianuarie, începe, în mod oficial, campania electorală. Alegerile parlamentare au loc, în premieră, după un sistem electoral mixt, criticat de opoziție și partenerii occidentali ai R.Moldova.

Tot de astăzi începe înscrierea în cursa pentru referendumul consultativ inițiat de partidul de guvernământ al democraților. Formațiunile politice și alți competitori vor putea participa la campania pentru referendum, făcând agitație pro sau contra, numai după înregistrarea la CEC. Pe 24 februarie, alegătorii vor fi întrebați dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților în Parlament de la 101 la 61 și cu posibilitatea revocării parlamentarilor, dacă aceștia nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile.

În total, pe 24 februarie, alegătorii vor primi patru buletine de vot: două pentru fiecare întrebare de la referendum și două pentru alegerile parlamentare - unul cu candidații din circumscripția națională și unul cu candidații din circumscripția uninominală.

XS
SM
MD
LG