Linkuri accesibilitate

Președintele Donald Trump a declarat vineri că nu se grăbește să declare starea de urgență națională


Președintele Donald Trump adresîndu-se reporterilor la 10 ianuarie 2019

Preşedintele american Donald Trump a spus vineri că nu va declara „imediat” starea de urgenţă naţională, care i-ar conferi dreptul de a cheltui bani din bugetul federal fără aprobarea Congresului. Este soluția la care a avertizat că ar putea recurge dacă democrații din Congres continua să se opună finanții cu aproape șase miliarde de dolari a unui zid la granița cu Mexic, pe care președintele îl consideră necesar pentru a garanta securitatea Statelor Unite în fața migrației ilegale și a drogurilor.

Disputa dintre președinte si Congres a dus la închiderea parțială a guvernului federal de 22 de zile, cel mai lung blocaj de acest fel din istoria Statelor Unite. Ultimul blocaj, de 21 de zile, a fost în ianuarie 1996, la începutul celui de al doilea mandat al lui Bill Clinton. Sunt afectați în jur de 800 de mii de angajați federali, care ori lucrează fără plată, ori au fost trimiși în concediu fără plată.

Cu prilejul unei mese rotunde pe tema securităţii la frontiere, Donald Trump a declarat vineri că nu se grăbește să declare starea de urgență națională: „Soluţia cea mai uşoară pentru mine este să declar starea de urgenţă naţională", dar „nu voi face asta atât de repede, deoarece Congresul este cel care trebuie să o facă”.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG