Linkuri accesibilitate

Shutdown și diplomație: cum se descurcă diplomația americană fără bani?


Washington, 10 ianuarie 2019
Washington, 10 ianuarie 2019

În America, administrația federală continua să fie închisă, ceea ce afectează direct și activitatatea diplomatică.

Fără îndoială că un guvern închis este o situație neobișnuită, dacă nu chiar fără precedent în lume. În Statele Unite, neințelegerile dintre președinte și Congres au creat acest impas bugetar, care nu are deocamdată o soluție.

Guvernul este parțial închis – circa 30% dintre angajați nu lucrează deloc, iar cei care o fac nu sunt plătiți. După toate probabilitățile ei vor primi salariile, retroactiv, la sfârșitul acestui impas, dar firește că finanțele familiilor sunt afectate de această discontinuitate, cea mai lunga din istoria americană.

Care este situația cu diplomații? Circa 26% din personalul ambasadelor si 42% dintre angajații Departamentului de Stat nu lucrează. În străinătate, angajații ambasadelor care nu sunt americani lucrează și sunt plătiți, pentru că angajarea lor are la bază legile țărilor în care îți desfășoară activitatea.

Dar există temerea că dacă situația continuă, încă mult timp, fondurile ar putea să se epuizeze și mulți dintre aceștia să-și găsească alte servicii, ceea ce ar afecta negativ calitatea serviciilor ambasadelor. Personalul continuă să elibereze vize, pentru că acestea sunt finanțate separat, din taxele percepute.

În condițiile în care personalul ambasadelor nu este numeros, în general, închiderea guvernului federal crează discontinuitate în anumite sectoare, ceea ce – de asemenea – pe termen lung, este nociv. Cu toate acestea, secretarul de stat Mike Pompeo nu și-a anulat recentul turneu în Orientul Mijlociu și de acolo a elogiat personalul Departamentului de Stat pentru maniera în care se raportează la noua situație. Ceea ce a nemulțumit pe unii dintre diplomați este faptul ca Pompeo s-a folosit de prilej pentru a-și manifesta sprijinul pentru poziția președintelui Trump, care a închis guvernul federal până când cererea sa bugetară de 5,7 miliarde de dolari pentru începerea construcției unui zid la frontiera cu Mexicul îi va fi satisfacută.

Frustrarea are la bază atât situația creată la locurile de munca cât și idea, cu valoare metaforică, că diplomația este menită să construiască punți de înțelegere și nu ziduri despărțitoare. Firește însă că președintele consideră actuala situație una de criză și de aceea rămâne ferm pe poziția de a nu ceda. În cercurile diplomatice americane este criticat și faptul că Pompeo nu a anulat întâlnirea de săptămâna viitoare a ambasadorilor americani, în condițiile în care astfel de vizite la Washington implică un aport substanțial al personalului ambasadelor, afectat de închiderea guvernului.

Secretarul de stat susține – ca și președintele – că moralul este bun în rândurile angajaților agenției, adevărul însă este unul mai nuanțat. Diplomații mai spun – pe de altă parte - că amânarea sau anularea unor programe, dintr-o rațiune care pare atât de neobișnuită peste hotare afectează negativ imaginea Americii în lume, într-un moment în care Statele Unite au de jucat roluri foarte importante în multe locuri în lume.

XS
SM
MD
LG