Linkuri accesibilitate

Parlamentul de la Atena va vota joi acordul cu Macedonia referitor la modificarea numelui fostei republici iugoslave


Ciocniri între poliție și protestatari la Atena, la 20 ianuarie 2019
Ciocniri între poliție și protestatari la Atena, la 20 ianuarie 2019

Parlamentul de la Atena va vota joi asupra acordului cu Macedonia privind schimbarea numelui fostei republici iugoslave în Macedonia de Nord, modificare menită să indice clar absența oricărei pretenții teritoriale asupra regiunii omonime din Grecia. În schimb, Atena nu va mai bloca admiterea Macedoniei în NATO și Uniunea Europeană.

Acordul încheiat anul trecut în iunie, a fost ratificat de Parlamentul de la Skopje pe 12 ianuarie.

Duminică, la Atena au avut loc ciocniri violente între poliție și unii participanți la un miting de protest împotriva acordului cu Macedonia. La mitingul din Piața Sintagma, lângă Parlamentul elen, demonstranții au aruncat cu pietre, petarde, cocktailuri Molotov, vopsea și alte obiecte în poliția care a răspuns cu gaze lacrimogene. Unii au încercat să sară gardul ca să ajungă pe treptele Parlamentului, dar au fost împiedicați de poliție.

Miercurea trecută, premierul Alexis Tsipras câștigase la limită un vot de încredere în Parlament după ce coaliția guvernamentală s-a destrămat din cauza acestui acord. Vorbind în fața deputaților, Tsipras a spus că, în ciuda riscurilor politice, a acceptat conștient riscuri politice pentru că rezolvarea disputei de 27 de ani cu vecina de la nord a Greciei oferă „mari oportunități”.

XS
SM
MD
LG