Linkuri accesibilitate

Rusia şi Statele Unite nu au făcut progrese în consultările privind Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), s-a anunțat la Moscova


Rachetele interzise în baza Tratatului
Rachetele interzise în baza Tratatului

Rusia şi Statele Unite nu au reuşit să ajungă la un acord privind menţinerea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a anunţat ministrul adjunct de Externe de la Moscova, Serghei Riabkov, informează agenţia de ştiri Reuters. „Din păcate, nu s-a înregistrat niciun progres”, a afirmat Riabkov, care s-a întâlnit recent la o reuniune a puterilor nucleare cu subsecretarul american de Stat pentru Controlul Armelor şi Securitate Internaţională, Andreea Thompson. Oficialul rus a caracterizat pozitiile americane drept „dure si ultimative”, distructive.

Eşecul eforturilor de soluţionarea a disputei ar putea duce la retragerea SUA din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) începând de sâmbătă, 2 februarie, dacă Moscova nu acceptă să renunţe la un nou tip de rachetă de croazieră care pot transporta ogive nucleare, despre ca Washingtonul susţine că încalcă prevederile înţelegerii.

Moscova a refuzat să distrugă nouă rachetă Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), susţinând că respectă în totalitate prevederile acordului. Miercuri, la Bucuresti, secretarul-general NATO, Jens Stoltenberg a declarat că toate țările Alianței susțin ideea ca Rusia să își îndeplineasca obligațiile asumate in cadrul Tratutului Fortelor Nucleare Intermediare, iar daca Moscova nu va face acest lucru „trebuie să fim pregățiti pentru o lume fără tratatul INF și cu mai multe rachete rusești încălcînd acest tratat. Aceste rachete sunt dificil de detectat, sunt mobile, și au capacități nucleare. Ele pot atinge orașe europene. De aceea, această situatie ne ingrijoreaza foarte mult și ea pune sub semnul întrebării piatra de temelie a securității europene si anume tratatul INF”, a spus secretarul-general al NATO în declarația sa la Bucuresti.

XS
SM
MD
LG