Linkuri accesibilitate

Mike Pompeo a anunțat că SUA își suspendă obligațiile asumate prin Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare


Mike Pompeo
Mike Pompeo

Secretarul de stat american Mike Pompeo a anunțat că Statele Unite își suspendă obligațiile asumate prin Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), începând cu 2 februarie. El a declarat că Washingtonul va părăsi definitiv Tratatul după șase luni, dacă Rusia va continua să încalce prevederile acestuia.

Secretarul de stat le-a mai spus reporterilor, vineri, la Washington, că Statele Unite rămân deschise negocierilor cu Rusia pe tema controlului asupra armelor și că președintele Donald Trump dorește un acord care să poată fi verificat și pus în practică.

La câteva minute după anunțul lui Pompeo, NATO a emis o declarație în care se spune că „sprijină pe deplin” decizia Americii de a se retrage din Tratat.

În octombrie anul trecut, președintele Donald Trump a anunțat că Statele Unite s-ar putea retrage din Tratat, pe motiv că Rusia îl încalcă, dezvoltând o rachetă de croazieră interzisă. Washingtonul i-a dat Moscovei un termen limită de 60 de zile, care expiră pe 2 februarie, pentru a reveni la respectarea acordului. Negocierile pe această temă de la Geneva și ultima rundă de la Beijing, din 31 ianuarie, au eșuat.

Moscova respinge acuzațiile că ar încălca Tratatul și a avertizat că va lua măsuri de răspuns la desfășurarea rachetelor americane cu rază intermediară în Europa. Tratatul semnat de Moscova și Washington în 1987 interzice rachetele de croazieră cu lansare de la sol și rază de acțiune între 500 și 5000 de kilometri.

XS
SM
MD
LG