Linkuri accesibilitate

Ministrul român de externe: țările UE sunt interesate ca Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare să funcționeze


Teodor Melescanu

La București, Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că statele membre ale UE sunt interesate ca Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) să funcționeze, pentru a reduce riscul de utilizare a armelor nucleare.

Potrivit Agerpres, Meleșcanu a făcut declarația la finalul reuniunii informale a miniştrilor de externe din UE, într-o conferință de presă comună alături de Federica Mogherini, șefa politicii externe și de securitate europene.

„Uniunea Europeană şi membrii săi nu sunt implicaţi în acest tratat. Este evident că suntem cu toţii interesaţi ca acest tratat să funcţioneze pentru a reduce riscul de utilizare a armelor nucleare. Dar aspectul cheie aici este respectarea deplină a părţilor la tratat a dispoziţiilor tratatului. O problemă este legată direct de dezvoltarea acestor arme de către Federaţia Rusă, ceea ce contravine dispoziţiilor tratatului INF. Deci, noi, ţările europene, vrem să vedem cum va evolua această situaţie şi ne dorim ca părţile la tratat să îşi respecte pe deplin angajamentele asumate”, a arătat ministrul român de externe.

Statele Unite ale Americii au anunţat vineri că se retrag din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) semnat în 1987 cu Rusia, pe care o acuză că a încălcat acest acord, acuzații respinse de Moscova.

XS
SM
MD
LG