Linkuri accesibilitate

Moscova spune că nu a primit dovezi de la Washington privind pretinsa încălcare de către Rusia a Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare


Maria Zaharova

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus externe, Maria Zaharova, a declarat că Moscova nu a primit dovezi de la Washington privind pretinsa încălcare de către Rusia a Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare.

„Ați putea să ne prezentați careva dovezi, în afară de tweet-urile voastre, care să probeze cum anume a fost încălcat Tratatul? Nu există nici o dovadă, nici o imagine de satelit, nici o interceptare, nici o mărturie”, a spus Zaharova, vineri, într-o intervenție la postul de televiziune „Rossia 1”.

Tratatul, semnat de Moscova și Washington în 1987, a pus capăt cursei înarmărilor, notează experții. Documentul interzice părților producerea și desfășurarea de rachete balistice și de croazieră cu lansare de la sol și rază de acțiune între 500 și 5000 de kilometri.

Statele Unite au anunțat, vineri, că își suspendă obligațiile în cadrul Tratatului, începând cu 2 februarie, pe motiv că Rusia l-ar încălca, dezvoltând o rachetă de croazieră interzisă. Moscova respinge acuzațiile. NATO s-a alăturat poziției Statelor Unite.

Washingtonul a anunțat că se va retrage definitiv din acord, după o jumătate de ani, dacă Rusia nu-și va relua îndeplinirea obligațiilor.

Moscova și Washingtonul se acuză reciproc de încălcarea tratatului. Oficialitățile ruse spun că America ar încălca tratatul, desfășurând sisteme de rachete de croazieră în Europa și au avertizat că vor lua măsuri de răspuns.

XS
SM
MD
LG