Linkuri accesibilitate

România și Moldova calificate ca state „parțial libere” în ultimul Raport Freedom House


Organizatia internationala Freedom House a dat publicitatii raportul sau anual despre starea libertății in lume și, pentru al 13-lea an consecutiv, se remarca un „reflux” al democrației la scară mondială. 68 de țări ale lumii au inregistrat regrese democratice, iar 50 au cunoscut progrese, potrivit raportului.

Statele Unite se afla printre cele 68 de tari care au înregistrat un declin in acest domeniu, chiar daca ramîn o democratie robustă la nivel global, considerate o tara libera. Statele Unite sunt criticate pentru politica in domeniul imigratiei și a respectarii drepturilor si libertaților civile.

Dintre tarile Uniunii europene, Ungaria este cea care a înregistrat un regres semnificativ, trecind din categoria tarilor libere, in cea a tarilor „parțial libere”.

In Balcani, Serbia a inregistrat un regres asemanator, trecind din categoria tarilor libere, in cea a tarilor partial libere.

Raportul a analizat 195 de tari – dintre care 86 sunt considerate libere - ceea ce inseamna 44%. România se afla în aceasta categorie pe poziția 59 (30%) – partial libere – precum Moldova, iar 50 de țări sunt lipsite de libertati democratice si civice – categorie in care intra Rusia, China, Siria, Afghanistan, Azerbaijan, Belarus, Iran, Kazahstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan.

In aceeasi categorie de țări partial libere ca Moldova se află Armenia, Georgia, Bosnia-Herzegovina, Kosovo, Kirghistan, Macedonia, Montenegro, Pakistan Serbia, Ucraina.

XS
SM
MD
LG