Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană anticipează o încetinire a creșterii economice a României


Comisia Europeană anticipează o încetinire a creșterii economice a României. Ritmul de creştere al economiei româneşti va încetini anul acesta până la 3,8% şi va ajunge la 3,6% în 2020, de la un avans estimat la 4% în 2018, se arată în previziunile economice intermediare ale Comisiei Europene, transmite Agerpres.

„Boom-ul economic care a început în România în anul 2017 s-a temperat în 2018. Creşterea reală a Produsului Intern Brut s-a redus de la 7% în 2017 la un nivel estimat la 4% în 2018. Ritmul mai lent de creştere se datorează consumului privat, pe măsură ce efectele reducerilor de taxe implementate în 2017 s-au risipit, iar inflaţia a afectat mai mult veniturile disponibile”, potrivit experților Comisiei Europene.

Potrivit previziunilor, principalul motor al creşterii economice în România va rămâne consumul privat. „Evoluţia investiţiilor va depinde în mare de impactul politicilor introduse în luna decembrie în sectorul bancar, energie şi telecomunicaţii”.

De asemenea, Comisia Europeană estimează că inflaţia în România va înregistra o scădere în 2019, până la 3,3%, de la 4,1% anul trecut.

Executivul comunitar a anunțat tot joi că şi-a revizuit, în scădere, prognozele de creştere pentru zona euro şi Uniunea Europeană în următorii doi ani, pe fondul incertitudinilor existente la nivel mondial. Astfel, creșterea PIB-ului din zona euro este estimată la 1,3% anul acesta şi 1,6% anul viitor, iar pentru UE – o creștere a PIB-ului de 1,5% anul acesta și 1,7% anul viitor.

XS
SM
MD
LG