Linkuri accesibilitate

Țările UE au aprobat un compromis în ce privește conducta Nord Stream 2


Conducta Nord Stream în regiunea Leningrad, Rusia
Conducta Nord Stream în regiunea Leningrad, Rusia

Țările Uniunii Europene au aprobat un compromis de ultima oră între Germania și Franța privind amendarea regulilor de funcționare a pieței europene de gaze. Inițial exista temerea la Berlin că se va adopta un regulament care ar compromite nu atât construirea, cât viabilitatea economică a noii conducte Nord Stream 2, conducă care va aduce gaze direct din Rusia în Germania, evitând tranzitul prin Ucraina sau Polonia. Compromisul franco-german de vineri, acceptat și de restul țărilor UE, este că în cazul conductelor care vin din spațiul non-UE, se aplică legislația țării în care ajung. În acest caz Germania.

La reuniunea ambasadorilor UE de la Bruxelles, România – ca țară care deține președinția prin rotație a Uniunii Europene – a fost însărcinată „să înceapă negocierile cu Parlamentul European privind amendarea regulilor de funcționarea a pieței europene de gaze, relatează AFP.

Proiectul Nord Stream 2 este criticat de multe țări central și est europene, dar și de Statele Unite, care ar vrea să mărească exportul de gaze lichefiate spre Europa. Argumentul este că Nord Stream 2 mărește dependența Europei de gazul rusesc. Cancelara germană Angela Merkel, pe de altă parte, susține că Nord Stream 2 este un proiect „stric economic”, care va aduce gaze mai ieftine în Europa. Iar problema dependenței de Rusia nu o să apară atâta timp cât țările din UE continuă să diversifice sursele de energie, respectiv să dezvolte energia alternativă, mai argumentează Merkel, citată de AFP:

Ucraina, pe de altă parte, riscă acum să piardă aproape toate veniturile din taxele pe care le percepea pe tranzitul gazelor rusești pentru că Nord Strem 2 și proiectatul TurkStream prin Marea Neagră vor permite Rusiei să exporte spre Europa, evitând Ucraina.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG