Linkuri accesibilitate

Conferința pentru Orientul Mijlociu de la Varșovia se deschide pe un ton conciliant


Pemierul israelian Benjamin Netanyahu și secretarul de stat american Mike Pompeo, Varșovia, 14 februarie 2019

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat la conferința internațională de la Varșovia dedicată Orientul Mijlociu că Statele Unite doresc „să aducă împreună țările care sunt interesate de stabilitatea regiunii”.

Pomepo a ținut să precizeze că problemele de securitate în regiune sunt multiple, de la Iran, la Siria și Yemen și procesul de pace israelo-palestinian, motiv pentru care nu va fi o singură temă care să domine conferința.

Cu toate acestea, înainte de deschiderea reuniunii, Pompeo a declarat că „nu se poate ajunge la pace și securitate în Orientul Mijlociu fără a ataca problema iraniană”.

Iranul a criticat de la bun început reuniunea de la Varșovia pe care o consider îndreptată direct împotriva sa. Premierul israelian Benjamin Netanyahu, pe de altă parte, a salutat faptul că miercuri seară, la dineul inaugural, peste 60 de miniștri de externe și reprezentanți de guverne, inclusiv din cele mai importane state arabe, au discutat deschis și franc despre amenințarea pe care o reprezintă Iranul.

De la conferință sunt absenți mulți miniștri de externe european, la fel ca Federica Mogherini, șefa diplomației europene.

XS
SM
MD
LG