Linkuri accesibilitate

Lukașenka spune că nu a discutat cu Putin despre suveranitatea statului belarus


Lukașenka și Putin la Soci
Lukașenka și Putin la Soci

Președintele belarus Aliaksandr Lukașenka a declarat reporterilor, după cele trei zile de negocieri, la Soci, cu președintele rus Vladimir Putin că tema suveranității statului belarus nici n-a fost pusă în discuție. „Astăzi sunt două state”, a spus Lukașenka, adăugând că nici el, nici Putin nu au fost printre inițiatorii destrămării URSS. Liderul de la Minsk a declarat că este dispus să meargă pe calea apropierii de Rusia atât de departe, cât sunt dispuși să meargă cetățenii celor două țări.

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a adăugat că în lume nu există state „complet independente”. Putin a mai spus că toate obiectivele negocierilor au fost atinse și că s-a înțeles cu Lukașenka să analizeze toate aspectele tratatului unional Rusia-Belarus. Potrivit lui, negocierile nu au fost singurul scop al întâlnirii de la Soci, el l-a invitat pe Lunkașenka și pentru „a se odihni un pic” – în ajun cei doi președinți au schiat împreună, iar vineri au jucat hochei.

Lukașenka a mai declarat că nu a discutat cu Putin despre taxele comerciale rusești, deși anticipa că anume acest subiect ar fi printre cele mai importante de pe agendă. În ultimele luni, el a vorbit despre pericolul agresiunii din partea unei țări străine, nenumite, și pierderii suveranităţii Belarus. Putin și Lukașenko s-au întâlnit de două ori la finele anului trecut, dar nu s-a anunțat despre rezultate palpabile.

XS
SM
MD
LG