Linkuri accesibilitate

La Paris și în zeci de orașe din Franţa au loc marșuri împotriva antisemitismului


Macron, vizitând cimitirul evreiesc vandalizat din Quatzenheim
Macron, vizitând cimitirul evreiesc vandalizat din Quatzenheim

La Paris și în alte zeci de orașe din Franţa se organizează astăzi marșuri împotriva antisemitismului, după o serie de acte antisemite înregistrate în Franța în ultimul timp. Președintele Franței, Emanuel Macron, s-a aflat într-un mic orășel din Alsacia, astăzi, Quatzenheim, unde noaptea trecută au fost vandalizate peste 80 de morminte dintr-un cimitir evreiesc.

La marșul de protest de la Paris vor participa astăzi și foștii președinți Nicolas Sarkozy și Francois Hollande. Și-au anunțat participarea cei mai importanți lideri politici ai Franţei – de la premier, la ministrul de interne, la președintele Adunării Naţionale.

Potrivit unui raport prezentat ieri la Paris și citat de agenţia AP, anul trecut au avut loc în Franţa 541 de atacuri antisemite, față de 311, în 2017.

La conferinţa de presă de astăzi cu președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, președintele Macron a spus că „de fiecare dată când un cetăţean francez este insultat, ameninţat, atacat sau chiar omorât – pentru că este evreu – este de fapt atacată întreaga republică!”

La acest sfârşit de săptămână, filosoful Alain Finkielkraut a fost victima unui atac verbal și unor injurii antisemite la un marș al „vestelor galbene”, au fost vandalizate portrete ale lui Simone Veil, supraviețuitoare a Holocaustului, au fost inscripționate zvastici naziste pe geamul unui magazin evreiesc.

Potrivit unor cercetători, citaţi de AP, în fiecare an, mii de evrei părăsesc Franța din cauza atitudinilor antisemite.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG