Linkuri accesibilitate

În Venezuela cresc tensiunile, pe fundalul avertismentelor americane și europene


Ciconiri între protestatari și fortețe de ordine, Venezuela, 23 februarie 2019
Ciconiri între protestatari și fortețe de ordine, Venezuela, 23 februarie 2019

Uniunea Europeană a condamnat duminică actele de violenţă şi faptul că regimul aflat la putere în Venezuela a recurs la forța armată pentru a împiedica intrarea de ajutor umanitar pe teritoriul acestei ţări.

„Refuzul regimului de a recunoaşte urgenţa umanitară duce la o escaladare a tensiunilor”, a afirmat şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, într-o declaraţie în numele celor 28 de ţări membre ale UE. Potrivit şefei diplomaţiei europene, „originile actualei crize din Venezuela sunt politice şi instituţionale, prin urmare, soluţia poate fi doar politică”. „Reiterăm ferm că respingem şi condamnăm violenţa şi orice iniţiativă susceptibilă să destabilizeze şi mai mult regiunea”, a insistat Mogherini.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a lansat sâmbătă noaptea un apel forțelor de ordine venezuelene, cerându-le să permită intrarea în țară a ajutoarelor umanitare, care așteaptă la granița cu Columbia și Brazilia. Totodată, el le-a îndemnat să protejeze populația civilă pentru că „acum este momentul să se intervină în sprijinul democrației”.

Sâmbătă, în Venezuela, cel puțin doi protestatari au fost uciși, mulți au fost răniţi în timp ce mulţimea încerca să forţeze barajele ridicate de soldaţi şi poliţişti, relatează agențiile internaționale de presă.

Liderul opoziției din Venezuela, Juan Guaido, recunoscut de peste 50 de ţări ca preşedinte interimar a anunţat, sâmbătă, intrarea în Venezuela a unui prim camion cu ajutoare umanitare pe la frontiera cu Brazilia, în pofida refuzului preşedintelui Nicolas Maduro, care vede în aceste ajutoare o tentativă mascată de intervenţie militară americană. Cu puţin timp înainte, Juan Guaido anunțase și plecarea iminentă a unui convoi din Columbia: „Ajutorul umanitar este în acest moment în drum spre Venezuela pentru a salva vieţi”, a spus el din oraşul columbian de frontieră Cucuta. Ajutoarele sunt furnizate de Statele Unite și țări aliate.

Vineri, regimul Maduro a închis toate punctele de frontieră. Patru camioane cu ajutoare umanitare cu destinaţia Venezuela, pe care se aflau zeci de voluntari, încercau sâmbătă să forţeze trecerea din Columbia, au declarat jurnalişti AFP.

Între timp, preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a anunţat, sâmbătă, că guvernul său a rupt relaţiile cu Columbia şi va expulza diplomaţi columbieni, după ce statul vecin a sprijinit eforturile opoziţiei de a aduce ajutoare umanitare în ţară.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG