Linkuri accesibilitate

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a dispus mutarea sediului PDVSA de la Lisabona la Moscova


Delcy Rodriguez și Serghei Lavrov

Președintele Venezuelei Nicolas Maduro, legitimitatea căruia este contestată de mai multe țări occidentale, a dispus să fie închis oficiul european al companiei petroliere de stat PDVSA, cu sediul la Lisabona, și să fie transferat la Moscova. Anunțul l-a făcut vicepreședinta Venezuelei, Delcy Rodriguez, care se află în vizită la Moscova.

Statele Unite ale Americii au impus sancțiuni companiei petroliere de stat din Venezuela și partenerilor săi, înghețându-i active în valoare de 7 miliarde de dolari. Petrolul este principala sursă de venit a Venezuelei.

Potrivit agenției Reuters, sancțiunile americane au paralizat exporturile de petrol ale regimului de la Caracas. Publicația Wall Street Journal a scris că Venezuela ar încerca să livreze petrol, pe bază de barter, în India. Liderul opoziției venezuelene Juan Guaido, recunoscut drept președinte de mai multe țări occidentale, și-a numit reprezentanții săi în PDVSA, respinși însă de Curtea Supremă a țării.

Vicepreședinta Venezuelei, Delcy Rodriguez, a purtat, vineri, negocieri la Moscova, care recunoaște legitimitatea regimului Maduro, iar ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Rusia va continua să ajute Venezuela, inclusiv prin livrări de grâu, țara aflându-se într-o profundă criză economică.

XS
SM
MD
LG