Linkuri accesibilitate

Duma de Stat rusă a adoptat noile prevederi legislative punitive privind răspîndirea unor știri false și insultarea instituțiilor statului


Logoul Roskomnadzor
Logoul Roskomnadzor

Duma de Stat de la Moscova a adoptat, în lectură finală, o serie de amendamente care prevăd pedepse cu până la 15 zile de detenție pentru insultarea instituțiilor și simbolurilor de stat ale Rusiei. Ca să intre în vigoare amendamentele mai trebuie aprobate de Consiliul Federației, camera superioară a Parlamentului, și semnate de președintele Vladimir Putin.

Amendamentele, despre care criticii spun că vor deveni o armă împotriva vocilor incomode, mai prevăd amenzi pentru răspândirea știrilor considerate false, inclusiv pe Internet. Amenzile pot ajunge la 1,5 milioane de ruble (aproape 23 de mii de dolari) dacă infracțiunea produce consecințe serioase, ca moartea unor oameni sau proteste de stradă și subminarea securității statului. Website-urile care vor încălca legea vor fi blocate.

Instituția de stat Roskomnadzor este împuternicită să decidă care știre este falsă. Publicațiile, inclusive cele pe Internet, înscrise la Roskomnadzor și care încalcă prevederile legale vor fi avertizate și vor avea timp să șteargp știrile considerate false înainte de a fi blocate. Cele neînregistrate, vor fi blocate fără nici un avertisment.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG